Image Alt
Posestvo

Albin in Ana …

Posestvo, na katerem uspevajo naši vinogradi, sta leta 1936 kupila Albin in Ana Žaren. Najprej je bila to mešana kmetija, zdaj pa že več kot 20 let prevladujeta vinogradništvo in vinarstvo. V vinogradih smo dolgo skrbno spremljali dogajanje ter ugotavljali, kakšna vina lahko pridelamo. Na podlagi tega smo postavili nov mejnik: selekcijo vin iz grozdja najvišje kakovosti z naših najboljših leg smo leta 2018 kot poklon ALBINU in ANI označili z novo blagovno znamko ALBIANA. Prva vina Albiana sta bili modri frankinji 2016, ostala vina pa so bila letnik 2017.

  • Albin in Ana Žaren

Vinogradi

Obdelujemo več kot 20 hektarjev vinogradov oziroma nekaj več kot 90.000 vinskih trt.

Za visoko kakovost vin Albiana imajo trte majhno obremenitev z grozdjem. V času dozorevanja grozdja tega skrbbno spremljamo, da lahko za vsako sorto in za vsak vinograd določamo najbolj primeren čas trgatve glede na želeni slog vina.

Lege: Doma, Zameje, Zajčer, Ograja, Močile, Jelševec, Pšak in Podivnica.
Sorte: laški rizling, chardonnay, zeleni silvanec, ranfol, kraljevina, rumeni muškat, sauvignon, žametna črnina in modra frankinja.
Tla: mešanica ilovice in laporja.

Klet

Najstarejši del naše kleti pod hišo je po pisnih virih star več kot 300 let. Danes je klet večja, sodobno opremljena, v treh etažah – s predelovalnim prostorom, zorilnico vin z inox in lesnim posodjem, polnilnico ter s skladiščnimi prostori, kjer v ločenih temperaturnih razmerah nadzorovano zorimo in hranimo naše penine in mirna stekleničena vina. V procesu vinifikacije poskušamo biti minimalistični, brez nepotrebnih posegov v vino. Tako dobimo v kozarec kar najboljši odraz naših sort in pogojev, v katerih uspevajo.

Sodi

Ob obnovi in širitvi vinograda Zajčer smo morali posekati tudi dva velika hrasta. Na parceli smo posadili modro frankinjo, les obeh hrastov pa se je izkazal kot primeren za izdelavo sodov. Po štirih letih sušenja na prostem in zatem še v sušilnicah, so nam v sodarstvu Ovčakar iz Vranskega izdelali dva kakovostna 3000 litrska soda, v katerih zdaj zori tudi del naše modre frankinje iz vinograda, kjer sta prej rasla hrasta. Tako je krog sklenjen.

Dobrodošli

Vina ALBIANA vam lahko predstavimo v našem sodobnem namensko zasnovanem objektu. Kulinarika, ki vam jo ponudimo ob vinih, prihaja iz naše lastne pridelave ali z okoliških kmetij. Poleg lastnih, organiziramo in gostimo tudi številne druge strokovne in poljudne vinsko kulinarične dogodke, kot so predstavitve, srečanja, posveti in podobno.