Image Alt
Vina

Penine

Brut

Potrudili smo se, da je nastala odlična, elegantna, aperitivna penina!

Zelo drobni mehurčki s številnimi verižicami iskrenja potrdijo, da gre za klasično metodo proizvodnje. Prvi vonjalni vtis prinese poznavalske finese, izstopajočo mineralno in značilno noto brioša, kar sta ključna atributa, ki ju penina mora imeti in ju ima. Zmerna kislost je po godu modnim smernicam. To je pravi »brut« zato, ker smo razmerje med kislostjo in sladkostjo idealno uravnotežili, da se ohranijo lastnosti zelo suhe penine. Zato je naš brut odlična, elegantna aperitivna penina.

⋅ Alkohol: 12,0 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: brut – zelo suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 6 g/l
⋅ pH: 3,18
⋅ Skupne kisline: 6,1 g/l

⋅ Sortni sestav: chardonnay (70 %), kraljevina (30 %)
⋅ Vinograd: Nemška vas
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: kontrolirana fermentacija, krajše zorenje osnovnega vina na drožeh v inox cisterni, 100 % kontrolirana malolaktična fermentacija, sekundarna fermentacija in najmanj 18 mesecev zorenja v steklenici pred degoržiranjem.

Brut Rosé

Naši avtohtoni sorti žametni črnini smo dali priložnost, da pokaže svoj potencial kot penina.

Nežna rožnata barva in številni drobni mehurčki nam napovedujejo energično penino. Cvetica je nežna, zadržana, sadna in natančna. Skrivnost je v avtohtoni žametni črnini, ki nam daje odlične možnosti za pridelavo penin z izdelanimi finesami. Najdemo sveže zrele rdečkaste sadeže, kot sta jagoda in malina. Kvasne note so zelo diskretne. Penina je visokih kislin, lažjega telesa z daljšim zatonom, zaradi česar je izjemno pitna in kliče po še. Začutimo igrivost številnih drobnih mehurčkov, ki pospremi nežen, a jasen karakter žametne črnine. Prijetna in natančno izdelana aperitivna penina.

⋅ Alkohol:12,0 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: brut – zelo suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 7,5 g/l
⋅ pH: 3,17
⋅ Skupne kisline: 5,6 g/l

⋅ Sorta: 100 % žametna črnina
⋅ Vinograd: Nemška vas
⋅ Vzgoja trte: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: kontrolirana fermentacija, krajše zorenje osnovnega vina na drožeh v inox cisterni, 100 % kontrolirana malolaktična fermentacija, sekundarna fermentacija in najmanj 18 mesecev zorenja v steklenici pred degoržiranjem.

Mirna vina

Sauvignon 2019

Izziv je postal dejstvo. Dokazali smo sebi in vsem zahtevnim pivcem, da je dolenjski sauvignon enakovreden domačim in tujim tekmecem.

Mlad vinograd na severovzhodni legi daje obetavne rezultate. Zahtevna vinifikacija in želja po več sta nas pripeljali do želenega izdelka. Svetla limonasta barva nas pripravi na nekaj osvežujočega. V vonju začutimo nežno aromo črnega ribeza, paradižnikovega lista, koprive in kosmulje, prisoten pa je tudi zrel bezgov cvet. V ustih se zadeva še stopnjuje. Zraven prijetnih kislin nas preseneti bogato telo z okusom po ribezu, ki ga pospremi igrivost lepo vključenega ogljikovega dioksida. Sauvignon za gurmane, za poznavalce in ljubitelje.

⋅ Alkohol: 13,0 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 1,0 g/l
⋅ pH: 3,42
⋅Skupne kisline: 6,5 g/l

⋅ Sorta: sauvignon
⋅ Vinograd: Pšak
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapor, lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: 4 ure hladne maceracije, kontrolirana fermentacija, 6 mesecev zorenja, od tega 5 mesecev na finih drožeh.

Zeleni silvanec

Silvancu smo namenili vso pozornost, ker želimo povečati ugled tej manj znani sorti.

2017

Odličnost silvanca je v široki, sestavljeni zreli aromi in skladnem ter polnem okusu, kar smo dosegli s skrbno izbiro dveh posebnih leg in odbiro grozdja ter natančno vodeno vinifikacijo. Vonji belega cvetja se prepletajo s balzamičnimi zaznavami, zato je silvančev aromatski profil zares poseben in iskan. Ob tolikšni kompleksnosti bo poroka z zahtevnimi toplimi predjedmi dala največ zadovoljstva.

⋅ Alkohol: 14,0 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 1,3 g/l
⋅ pH: 3,32
⋅ Skupne kisline: 6,0 g/l

⋅ Sorta: zeleni silvanec
⋅ Vinograd: Zajčer, Nemška vas
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: ilovica, lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: kontrolirana fermentacija, 7 mesecev zorenja v inox posodi, od tega krajše zorenje na finih drožeh.

2018

Nežna limonasta barva nas pozdravi ob pogledu na letnik 2018, ki je bil našemu zelenemu silvancu pisan na kožo. Vonj po mokrem kamnu in poletni nevihti nas zapelje v vinograd, kasneje pa se razvijejo nežne zaznave belega cvetja, citrusov in belega popra. Ob tolikšni kompleksnosti bo na mestu poroka z zahtevnimi toplimi predjedmi, še posebej pa mu prija lardo krškopoljskega prašiča.

⋅ Alkohol: 12,5 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 1,3 g/l
⋅ pH: 3,39
⋅ Skupne kisline: 5,5 g/l

⋅ Sorta: zeleni silvanec
⋅ Vinograd: Zajčer, Nemška vas
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: ilovica, lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: kontrolirana fermentacija, 7 mesecev zorenja v inox posodi, od tega krajše zorenje na finih drožeh.

Laški rizling 2017

Zadali smo si zahtevno nalogo in jo uresničili: naš laški bo sodobno, kislinsko zmerno, a hkrati pitko suho vino! V ta namen smo potrgali povsem zdravo grozdje v visoki zrelosti.

Sodobna cvetica je izrazito sadna, po jabolku, ananasu in citrusih, vendar ohranja mineralno sled in obstojnost, kar so pomembne sortne odlike. Uspelo nam je pridelati pozornosti vredno, suho, mirno aperitivno vino par excellence. Ponosni smo na takšen laški rizling, ker zmore še več …

⋅ Alkohol: 13,5 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 1,3 g/l
⋅ pH: 3,24
⋅ Skupne kisline: 6,0 g/l

⋅ Sorta: laški rizling
⋅ Vinograd: Zameje
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: kontrolirana fermentacija, 7 mesecev zorenja v inox posodi, od tega 6 mesecev na finih drožeh.

Chardonnay 2017

Odločili smo se, da ponudimo takšen slog vina, ki bo izpostavil sočnost, polnost in aromo.

Gostota rumene barve, ki je značilna za chardonnay, se opazi takoj! Že samo zato lahko pričakujemo krepko telo, ker pa smo z zorenjem na finih drožeh dobili še vabljivo kremasto teksturo, je mehkoba še bolj poudarjena. Takšen chardonnay zato zlahka spremlja močnejše predjedi ali kar glavne jedi. Vonji visoke intenzitete so izrazito sortni, zreli, po tropskih sadežih, saj smo hoteli ponuditi prav takšen slog: da je vino sočno sveže, izjemno polno in aromatsko bogato.

⋅ Alkohol: 14,0 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 1,4 g/
⋅ pH: 3,48
⋅ Skupne kisline: 5,6 g/l

⋅ Sorta: 100 % chardonnay
⋅ Vinograd: Zameje
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: 16 ur hladne maceracije, kontrolirana fermentacija, 7 mesecev zorenja v inox posodi, od tega 6 mesecev na finih drožeh.

Rumeni muškat 2019

Pridobiti v vseh pogledih očarljiv polsuh muškat je bila edina iztočnica za enologa. Ko smo okusili še mlado vino, ni bilo več dvoma – to je to!

Nežno limonasta barva in prijetna muškatna cvetica nas pozdravita ob prvem stiku. Na nosu nas čaka prava košara pomaranč, limet, grenivk in muškata. Dobrih 8 g/l nepovretega sladkorja se igrivo prepleta med zrelimi kislinami in svežino ogljikovega dioksida, zato kar kliče po še. V začetku pridelave smo ga namenili samo damam, sedaj z lahkoto rečemo, da je namenjen vsem.

⋅ Alkohol: 11,5 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: polsuho
⋅ Reducirajoči sladkorji: 8,0 g/l
⋅ pH: 3,48
⋅ Skupne kisline: 5,5 g/l

⋅ Sorta: rumeni muškat
⋅ Vinograd: Podivnica
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica, sledi apnenca
⋅ Vinifikacija: 6 ur hladne maceracije, kontrolirana fermentacija, 6 mesecev zorenja v inox posodi, od tega 5 mesecev na finih drožeh.

Rosé

To je naša interpretacija sodobnega roséja iz frankinje!

2019

Zaradi visoko postavljenih standardov v vinogradu in v predelavi, roséja ne pridelamo vsako leto. Veseli smo, da mu je bilo leto 2019 naklonjeno. Nežna rožnata barva potrjuje preciznost vinifikacije modre frankinje. Zaznave na nosu se razvijajo skozi faze in nam dajejo pravo doživetje, zaradi česar resnično začutimo naše vinograde. Mineralen in saden na vonju, še posebej nas spominja na jagode in kremo, ki smo ju uspešno nasledili iz letnika 2017. Visoke kisline in srednje telo delujeta kot podpis regije. Eleganten in trajen skozi vse svoje faze, še posebej pa pride do izraza v kombinaciji s kulinariko.

⋅ Alkohol: 13,0 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 0,8 g/l
⋅ pH: 3,30
⋅ Skupne kisline: 7,0 g/l

⋅ Sorta: modra frankinja
⋅ Vinograd: Nemška vas
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: samotok iz stiskanja celih grozdov, kontrolirana hladna fermentacija, 6 mesecev zorenja v inox posodi, od tega krajše zorenje na finih drožeh.

2017

Mladostna barva lososovega mesa z odtenkom vijolične nam že vnaprej sporoča, da gre za eleganten tip rosé vina. Svežina je poleg živahne barve druga ključna značilnost: nanaša se na raztopljen ogljikov dioksid, ki daje v ustih le rahlo prasketajoč občutek. Tretja dominanta je izrazito saden vonj, kot pri jagodnem frapeju, ker pa so zaznave večplastne in se pojavi zrela sadnost, gre za celoletni rosé, ki ni samo poletno vino! V okusu ni trpkosti, vendar se izvorno grozdje frankinje vseeno čuti.

⋅ Alkohol: 13,5 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkor: 1,1 g/l
⋅ pH: 3,34
⋅ Skupne kisline: 6,3 g/L

⋅ Sorta: modra frankinja
⋅ Vinograd: Nemška vas
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: samotok iz stiskanja celih grozdov, kontrolirana hladna fermentacija, 6 mesecev zorenja v inox posodi, od tega krajše zorenje na finih drožeh.

Cviček PTP 2019

Cviček je naša ljubezen in identiteta. Z njim smo se rodili in zrasli.

Rdečkasta barva je značilne intenzitete in živosti. Svežina in mladostnost v cvetici in aromi sta nujni lastnosti, zato v vinifikaciji poskrbimo za vsako podrobnost, da ju kar najbolje ohranimo. Sodobna, povsem čista aromatika je po meri današnjih pivcev. Z lahkotnostjo in pitkostjo ob očarljivih sadnih vonjih se naš cviček pogosto uvrsti med nagrajena vina.

Sladkorna stopnja: suho
Alkohol: 10,0 vol. %

Sortni sestav: žametna črnina (56 %), laški rizling (18 %), kraljevina (9 %), ranfol (7 %), modra frankinja (7 %), zeleni silvanec (3 %)
Vinogradi: Doma, Zameje, Zajčer, Ograja, Močile, Jelševec
Vinifikacija: krajša klasična maceracija, kontrolirana fermentacija, 100 % malolaktična fermentacija vina modre frankinje in žametne črnine, 5 mesecev zorenja v inox posodi.

Modra frankinja

Avtohtoni frankinji smo dali značilnosti klasično zasnovanega rdečega vina, ki je hkrati namenjeno takojšnji rabi in bo kakovostno raslo najmanj do petega leta starosti.

2017

Temna rubinasta barva z odtenkom vijolične nas očara že na prvi pogled. Eleganten preplet vonjev po zrelih rdečih in temnih sadežih, ki ga pospremijo nianse čokolade in črnega popra, nas pripravijo na kulinaričen tip modre frankinje. Velik hrastov sod je poskrbel za počasno zorenje, natančna odbira barrique sodov pa za pikantno začinjen dolg pookus. Po uspešnem letniku 2016 nam je letnik 2017 dal še boljše pogoje, kar so prepoznali tudi na največjem svetovnem ocenjevanju Decanter 2020 in vino nagradili z 90 točkami.

⋅ Alkohol: 12,5 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkorji: 2,4 g/l
⋅ pH: 3,56
⋅ Skupne kisline: 5,5 g/l

⋅ Sorta: modra frankinja
⋅ Vinograd: Zameje, Nemška vas
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: 5 dni klasične maceracije s kontrolirano fermentacijo, 100 % malolaktična fermentacija, 18 mesecev zorenja v lesenih sodih (francoski in slovenski hrast), od tega 10 mesecev zorenja na finih drožeh, SO2 dodan le ob stekleničenju.

2016

Z leti naša frankinja dokaže, da je dolgoživa, saj se srednje temna rubinasta barva le počasi spreminja in dolgo ohrani vijolični odtenek. Sortne značilnosti so nedvoumne: prepletu izrazitih vonjev drobnih rdečih sadežev se pridruži divjačinsko meso in gozdna podrast, kar naredi skupni pikantni akcent. Velik hrastov sod je poskrbel za počasno zorenje. Dobili smo klasično zasnovano rdečino, ki bo v kakovostni rasti do petega leta po trgatvi, torej do leta 2021. Raznovrstna uporaba ob lokalnih mesninah in sirih pa je vedno obetavna.

⋅ Alkohol: 12,0 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkorji: 2,0 g/l
⋅ pH: 3,70
⋅ Skupne kisline: 4,8 g/l
⋅ Sorta: modra frankinja
⋅ Vinograd: Zameje, Nemška vas
⋅ Vzgojna oblika: enojni guyot
⋅ Tla: lapornata ilovica
⋅ Vinifikacija: 5 dni klasične maceracije s kontrolirano fermentacijo, 100 % malolaktična fermentacija, 18 mesecev zorenja v lesenih sodih (francoski in slovenski hrast), od tega 10 mesecev zorenja na finih drožeh, SO2 dodan le ob stekleničenju.

Modra frankinja Alto 2016

Alto je pogled z višine, saj se vzpenjamo proti vrhu pričakovane kakovosti.

Zelo temna, globoka, skoraj neprosojna rubinasta barva je znak za visoko dozorelost grozdja. Prezrela in koncentrirana aroma nam ne uide in takoj vemo, da smo na vrhu pričakovane kakovosti. Prezreli malini in ribezu se v vonju pridruži imenitna zaznava barrique-a, kar spomni na saje in dim. Zmerna trpkost se bo z leti še omehčala, zato bo ob tako visokem aromatskem potencialu nastalo še bolj plemenito vino. Pričakovana je kakovostna rast do leta 2026. Takšno vino velja ponuditi pri najboljših kosih mesa, ki kar kličejo po kontrapunktu okusov.

⋅ Alkohol: 12,5 vol. %
⋅ Sladkorna stopnja: suho
⋅ Reducirajoči sladkorji: 1,8 g/l
⋅ pH: 3,60
⋅ Skupne kisline: 5,6 g/l

⋅ Sorta: modra frankinja
⋅ Vinograd: Zameje, Nemška vas
⋅ Vinifikacija: 14 dni klasične maceracije s kontrolirano fermentacijo, 100 % malolaktična fermentacija, 18 mesecev zorenja v lesenih sodih (francoski in slovenski hrast), od tega 10 mesecev zorenja na finih drožeh, SO2 dodan le ob stekleničenju.